With love from Japan | Mongee banaan met eetbare schil
Mongee Banana, uitgesproken als ‘mon-gay’, is een nieuw soort banaan uit Japan die een eetbare schil heeft. De naam ‘Mongee’ betekent ‘ongelooflijk’ en wordt gekweekt door D&T Farm in de Japanse prefectuur Okayama. Ze gebruiken de ‘Freeze-thaw’-methode, waardoor het tropische fruit kan groeien in het koelere klimaat van Japan.
Mongee banaan met eetbare huid
De technologie die D & T Farm gebruikt, is door hun bedacht en is ontstaan als resultaat van het onderzoek van Setsuzo Tanaka, hun technisch ontwikkelingsmanager en is begonnen als hobby. Setsuzo Tanaka is zijn hobby gaan ontwikkelen omdat hij lekkere en voedselveilige bananen wil eten. De ‘freeze-thaw’-methode heet zo omdat het de temperaturen en groeiomstandigheden van de ijstijd nabootst. Bananenplanten doorstonden in de ijstijd lange perioden van winterslaap en groeiden in lage temperaturen zoals 12 of 13° C. Om de omgeving van 20.000 jaar geleden na te bootsen, bevriezen de boeren bij D&T eerst de jonge boompjes van de bananenplant tot -60° C, waarna ze ontdooid worden om ze vervolgens te verplanten. Vanwege de temperatuursveranderingen groeien de zaailingen snel, smaakt de banaan veel zoeter (deze banaan bevat 24,8 gram suiker in plaats van het gemiddelde van 18,3 gram in de tropische banaan) en heeft deze vrucht een eetbare schil. Een extra bonus is dat door de freeze-thaw-methode geen pesticiden of genetische modificatie hoeft te worden gebruikt. De schil bevat veel vitamine B6, magnesium en tryptofaan volgens de D&T- farm. De banaan van Mongee is zo zeldzaam dat er slechts 10 bananen per week te koop zijn in de fruithoek van warenhuis Tenmanya Okayama. Het proeven van deze zeldzame banaan kost 648 yen of 7,50 dollar.
D&T farm heeft met succes de papaya, cacao en cashewnoten gekweekt en geoogst met behulp van deze ‘freeze-thaw’-methode. Met als gevolg dat zij de interesse gewekt hebben van verschillende bedrijven van buiten Japan.
Bron: Springwise
Website: Mongeebanana