Waarom er steeds meer fastfoodrestaurants komen… volgens de kenners

16-3-2019

  • Blog Guido fastfood

Guido Verschoor reageert op een artikel waarin de gegevens werden gebruikt van zijn onderzoek ‘Fastfoodrestaurants in beeld’. In deze reactie gaat hij even in op de ‘feiten’ die genoemd worden door deskundigen…

Waarom er steeds meer fastfoodrestaurants komen… volgens de kenners

Ik klim in de pen omdat ik met stijgende verbazing het artikel op NU.nl las als reactie op het onderzoek dat ik eind januari publiceerde over de ontwikkelingen in de fastfoodrestaurantsector. Het onderzoek werd breed uitgemeten in alle kranten, waaruit maar weer blijkt dat het een hekel thema is! Ondanks dat nog geen 1% van de horecabedrijven een fastfoodrestaurant betreft, viel iedereen over elkaar heen om te duiden waarom het aantal fastfoodrestaurants toeneemt. En waarom dat ‘raar’ is in een wereld waarin we zo veel aandacht lijken te hebben voor gezondheid.

Erg leuk dat men diverse deskundigen aan het woord laat over de uitkomsten van ons onderzoek. Mijn mond viel echter wel open van verbazing over de ‘feiten’ die door de deskundigen worden aangehaald. Ik neem ze één voor één eens met u door:

  • Iedereen heeft tegenwoordig 42 eetmomenten per week (6x per dag!) en daarvan zijn er 15 buiten de deur. De grootste onzin… Laten we eens uitgaan van een extreem behouden besteding van € 5 per consumptiemoment. Dan zou de omzet bijna 70 miljard bedragen. Let wel: de totale horecaomzet in Nederland tikt net de 20 miljard aan. Eet u 15x per week buiten de deur?
  • 80% van de retail in de binnenstad zou veranderen in horeca. Nederland telt 95.000 winkels (6.000 minder dan 5 jaar terug). Er zijn 47.000 horecabedrijven. Dat gaat volgens deze deskundige dus toenemen met 80% van 95.000 winkels? Krijgen we er 76.000 horecabedrijven bij? Wake up…
  • “Fastfoodrestaurants verkopen fastfood omdat ze geen chef koks kunnen vinden”. Nonsens… 85% van de fastfoodrestaurants zijn grote internationale ketens met een beproefd succesvol concept. Al decennia lang. Ook toen er nog geen personeelstekort in de horeca was.
  • “Ketens groeien omdat ze de rol van de snackbar overnemen omdat consumenten precies  weten wat je krijgt bij een fastfoodketen, het voelt als thuiskomen”. Snackbars vervullen een buurtfunctie, in de wijk. Vroeger, nu en over 10 jaar. Je weet precies wat je krijgt en je kiest bij een ‘huis-snackbar’ omdat ze daar de lekkerste patat en kroketten verkopen. Even de feiten: het aantal snackbars (10% van het Nederlandse horeca aanbod) is de afgelopen vijf jaar ook gestegen.

Ik had hier iets meer kritisch vermogen van de schrijver van het artikel verwacht. Ja, er wordt gerefereerd aan een onderzoek waaruit blijkt dat we wat meer groente en fruit eten. Maar over het feit dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas al decennialang stijgt wordt met geen woord gerept. En dat komt mede doordat we te weinig tijd inruimen om te bewegen, te veel suiker eten en eenvoudig toegang hebben tot (goedkoop) ongezond eten. En fastfoodketens spelen in op de behoefte aan gemak en hoeven niet langs de bank voor financiering van een nieuwe locatie. Daarom neemt het aantal fastfoodrestaurants toe…

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Website: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.