Vlees van de toekomst | In het laboratorium gekweekte KFC-nuggets?

21-7-2020

  • KFC creates Meat of the future

KFC heeft in Rusland de volgende stap gezet om een ‘restaurant van de toekomst’ te creëren. In samenwerking met het onderzoekslaboratorium van 3D Bioprinting Solutions heeft KFC een innovatieve 3D-bioprintingtechnologie weten te lanceren waarmee kippenvlees geproduceerd kan worden. Het idee om het ‘vlees van de toekomst’ te maken ontstond bij de partners als reactie op de groeiende populariteit van een gezonde levensstijl en voeding, de jaarlijkse toename van de vraag naar alternatieven voor traditioneel vlees en de noodzaak om milieuvriendelijkere methoden voor voedselproductie te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel van dit project is om het eerste labatorium te worden dat deze alternatieve kipnuggets weet te produceren. Het project heeft tot doel de eerste in het laboratorium geproduceerde kipnuggets ter wereld te creëren. Ze zullen zowel qua smaak als qua uiterlijk zo dicht mogelijk bij het originele KFC-product liggen en tegelijkertijd milieuvriendelijker zijn om te produceren dan gewoon vlees.

In 2018 schreven we al over JUST Meat en JUST Egg. JUST MEAT produceerde ook nuggets uit kippencellen. Op dit moment kunnen we alleen JUST Egg traceren, waarschijnlijk hadden ze niet de middelen om door te gaan tot dat hun product was goedgekeurd. Veel wetenschappers geloven dat dit vlees, gemaakt van één enkele cel, één van de oplossingen is voor de milieuproblemen die we op dit moment moeten aanpakken. Ze geloven ook dat dit vlees binnen nu en vijf jaar op de markt zal komen.

Vlees van de toekomst | Nuggets gebioprint met gebruik van kippencellen en plantaardig materiaal

3D Bioprinting Solutions ontwikkelt bioprinting technologie met behulp van kippencellen en plantaardig materiaal, waardoor het de smaak en textuur van kippenvlees bijna kan reproduceren. Dit lukt zonder dieren in het proces te betrekken. KFC zal haar partner voorzien van alle noodzakelijke ingrediënten, om de kenmerkende KFC-smaak te kunnen nabootsen. KFC geeft aan dat er op dit moment geen andere methoden op de markt zijn die het mogelijk maken dergelijke complexe producten uit dierlijke cellen te maken.

De bioprintmethode heeft verschillende voordelen. Biomeat heeft precies dezelfde micro-elementen als het oorspronkelijke product, maar sluit verschillende toevingen uit die in de traditionele landbouw en veeteelt worden gebruikt, waardoor een schoner eindproduct ontstaat. Vleesproducten op basis van cellen zijn ook ethischer – het productieproces brengt geen schade toe aan de dieren. Daarnaast blijft KFC zich inzetten voor een continue verbetering van het dierenwelzijn bij alle boerderijen en via alle aspecten van hun toeleveringsketen, waaronder het fokken, de behandeling, het transport en de verwerking.

Het kweken van vlees uit cellen heeft een minimale negatieve impact op het milieu

Volgens een studie van het American Environmental Science & Technology Journal heeft de technologie van het kweken van vlees uit cellen een minimaal negatief impact op het milieu. Hierdoor kan het energieverbruik met meer dan de helft worden teruggebracht, de uitstoot van broeikasgassen 25 keer worden verminderd en 100 keer minder land worden gebruikt dan bij de traditionele vleesproductie op basis van de boerderij.

“Bij KFC volgen we de laatste trends en innovaties op de voet en doen we ons best om met de tijd mee te gaan door geavanceerde technologieën te introduceren in onze restaurantnetwerken. Ambachtelijke vleesproducten zijn de volgende stap in de ontwikkeling van ons ‘restaurant van de toekomst’-concept. Ons experiment in het testen van 3D-bioprintingtechnologie om kipproducten te creëren kan ook helpen bij het aanpakken van verschillende dreigende wereldwijde problemen. We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling ervan en werken eraan om het beschikbaar te maken voor duizenden mensen in Rusland en, indien mogelijk, over de hele wereld”, aldus Raisa Polyakova, General Manager van KFC Rusland.

“3D bioprinting technologieën, in eerste instantie algemeen erkend in de geneeskunde, winnen vandaag de dag aan populariteit in de productie van voedingsmiddelen zoals vlees. In de toekomst zal de snelle ontwikkeling van dergelijke technologieën ons in staat stellen om 3D-gedrukte vleesproducten toegankelijker te maken en we hopen dat de technologie die is ontstaan als gevolg van onze samenwerking met KFC de lancering van vleesproducten op basis van cellen op de markt zal helpen versnellen”, zegt Yusef Khesuani, mede-oprichter en Managing Partner van 3D Bioprinting Solutions.

Wetenschappers over de hele wereld werken hard aan oplossingen die een stabiele voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking mogelijk maken en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu verminderen. Het gebruik van technologieën gebaseerd op 3D bioprinting kan een veelbelovende ontwikkeling worden op dit gebied.

 

Bron: Global KFC

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.