Vaker Vega! | Plantaardig eten ook in de horeca onder de aandacht

3-11-2017

Met de actie Vaker Vega! liet het voedingscentrum zien én proeven hoe eenvoudig en lekker het is om meer plantaardig en minder vlees te eten. De Vaker Vega-foodtruck deed van 30 oktober tot en met 3 november 6 steden in het land aan. Consumenten konden bij een foodtruck een lekker vegetarisch stamppotje proeven en receptenkaarten ophalen om zelf thuis aan de slag te gaan. Wie niet in de buurt woont, kan een kijkje nemen op de website van het voedingscentrum onder de kop groenbezig. Hier staan inspiratievideo’s en is informatie te vinden hoe je plantaardig en duurzaam kunt eten. Ook worden er via social media en de hashtag #VakerVega tips en filmpjes gedeeld.

De consument wordt steeds vaker geprikkeld om vegetarisch te eten, heb jij al een speciale actie in je restaurant om je gasten te verleiden tot de vegetarische keuze? Waarom lift jouw restaurant niet mee op de #VakerVega en biedt je op speciale avonden een bijzonder vegetarisch menu? Geen inspiratie? Misschien is het dan leuk om met lokale bloggers en vloggers een wedstrijd uit te schrijven zoals de Summer Vega Challenge van Café Ter Marsch. Alleen een standaard omelet of een salade geitenkaas aanbieden aan de vegetariërs of flexitariers in je restaurant kan echt niet meer!  

Waarom Vaker Vega?

Nederland telt steeds meer flexitariërs. 55 procent van de bevolking eet drie of meer dagen per week geen vlees tijdens de avondmaaltijd. “Consumenten vinden het soms nog wel lastig een maaltijd te maken zonder vlees”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Met de actie Vaker Vega spelen we hierop in en laten we zien hoe makkelijk en lekker het is om vegetarisch te eten.” Meer plantaardig en minder dierlijk eten heeft een positief effect op de gezondheid en het milieu. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek en vormt de kern van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft dit doorvertaald naar de Schijf van Vijf.

Het advies is dagelijks 250 gram groente te eten en wekelijks maximaal 500 gram vlees, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees (alle vleessoorten behalve kip en kalkoen). Nederlanders eten nu gemiddeld zo’n 750 gram vlees per week. Van Dooren: “Vlees kun je prima vervangen door ei, een handje ongezouten noten of een portie peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen. Een keer per week duurzame vis eten is ook een aanrader. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klare vleesvervangers. Kies dan voor de minst zoute.”

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.