Snapchat als marketingtool om jongeren te bereiken
Ruim 1 één miljoen Nederlanders maken momenteel gebruik van Snapchat. Hiervan is meer dan de helft (56%) tussen de 15-19 jaar en 11 procent tussen de 20-39 jaar. De ouderen laten de app links liggen, nog geen twee procent van de 40 plussers heeft de app op hun mobiel geïnstalleerd. Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2016 (hier te downloaden). Wil je dus als discotheek, club of leisure-centrum meer jongeren bereiken? Dan is Snapchat wellicht een goed medium.
Wat is Snapchat?
Snapchat is in 2011 ontwikkeld door studenten van de Stanford University in Californië. Met de app kun je foto’s en video’s delen met anderen, het bijzondere is echter dat de doorgezonden media maar voor een beperkte tijd zichtbaar is bij de ontvangers. Dagelijks heeft de app zo’n acht miljard video weergaven, waardoor het Facebook nadert in aantal.
Waarom Snapchat gebruiken in de horeca?
Om jongeren te bereiken! Daarnaast kun je met Snapchat relatief makkelijk berichten verspreiden. Omdat ze binnen een mum van tijd weer van het internet verdwijnen hoeven de filmpjes (van 10 seconden!) en foto’s niet perfect te zijn, daarnaast is het voor de ontvanger een persoonlijker medium en komen de berichten vaak spontaner over dan bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. Houd er wel rekening mee dat je voornamelijk jongeren bereikt met Snapchat, dit maakt het niet geschikt voor elke horecagelegenheid. Wil je eens gaan experimenten? Bedenk dat je op Snapchat bijna alle marketing acties die je op andere sociale media gebruikt hier ook kunt toepassen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:
1. Achtergrond informatie
Wat veel bedrijven doen is achtergrond informatie delen. Zo gebruikte McDonalds Snapchat al eens ‘behind the scenes’ footage van een reclame die zij toen aan het maken waren. Dit kun je in de horeca op kleinere schaal ook toe passen. Deel achtergrond informatie van je bedrijf. Stel je personeel voor, geef kleine product presentaties en vertel je verhaal!
2. Kortingsacties
Een ander idee is om via het medium kortingsacties aan te bieden. Jongeren hebben over het algemeen niet veel te besteden dus korting is nooit verkeerd. Warby Parker deed dit ook met zonnebrillen. Via hun Snapchat account kreeg je een URL te zien waardoor je voor een beperkte tijd met korting één van hun producten kon kopen!
3. Codes of wachtwoorden
Iedereen wil zich speciaal voelen, deel daarom via Snapchat soms codes of wachtwoorden uit om deze groep iets speciaal aan te bieden. Een extra drankje, geen bezorgkosten of vanavond als VIP een avondje uit? Je kunt hier alle kanten mee op.
4. Social Media Marketing tool
Zorg ervoor dat je gasten hun Snapchat gebruiken tijdens het restaurant als soort social marketing tool. Moedig filmpjes en foto’s van het restaurant of eten aan, het blijft tenslotte gratis reclame. Gogo.nl doet dit ook met de reisleiders op verschillende vakantiebestemmingen, zij worden gevraagd om zoveel mogelijk te ‘snappen’ tijdens de vakanties. Deze verhalen van Gogo worden goed bekeken door hun volgers! Daarnaast biedt Snapchat sinds kort voor een klein bedrag tijdelijke geofilters aan. Die zijn op bepaalde plekken te gebruiken. Een van de suggesties die Snapchat zelf geeft is dat je zo’n filter kunt kopen voor je verjaardagsfeest, zodat iedereen die langskomt hetzelfde filter kan gebruiken. Dit is natuurlijk ook ideaal voor feesten en festivals. Bekijk deze video op YouTube.
5. Feedback via Snapchat
Als laatste, vraag je volgers eens om feedback via Snapchat. In tegenstelling tot andere kanalen blijft dit één op één en kun je direct reageren. De positieve berichten kun je delen, de negatieve berichten kan direct op geschakeld worden.
Heb je zelf ook nog ideeën over Snapchat en hoe je het kunt gebruiken in de horeca? Laat het ons weten!