Organic restaurant Amass laat zien wat duurzaamheid inhoudt
Restaurant Amass in Kopenhagen heeft het ‘Golden Organic’ certificaat gekregen van het Deense ministerie van Milieu. Het certificaat bewijst dat 90%-100% van de producten die hier geserveerd worden organisch zijn. Het ‘Golden Organic’ certificaat maakt deel uit van het Deense ‘Organic Action Plan 2020’. Restaurant Amass is één van de twee fine-dining restaurants die dit kenmerk heeft bereikt. Met het Amass Green Kids Program proberen ze kinderen al op jongere leeftijd bewust te maken van hun omgeving. Bekijk ook hun Instagram account voor mooie foto’s van het eten dat geserveerd wordt, de producten die gebruikt worden en hun tuinen.
Organic restaurant Amass
“De producten waarmee we dagelijks werken zijn het belangrijkste voor een chef,” zegt eigenaar/chef-kok Matt Orlando. “Door te werken binnen de standaard van dit ‘Golden Organic Certification’ tonen we niet alleen aan dat we betrokken zijn bij wereld om ons heen, het is een commitment naar onze gasten en onszelf om zo verantwoord mogelijk te koken.”
“We hebben altijd al gewerkt met duurzame leveranciers maar naarmate de relaties hechter werden, realiseerden we ons steeds beter waar hun toewijding aan smaak, het milieu en biodiversiteit vandaan komt. Het is een wederzijds afhankelijke relatie en we moeten deze kleine bedrijven en leveranciers ondersteunen zodat ze deze ongelooflijke producten kunnen blijven leveren.” aldus de chef.
Ze gebruiken leveranciers van organische producten en werken alleen samen met leveranciers die op een juiste manier met dieren omgaan en gebruik maken van duurzame vismethodes. Het vlees is afkomstig van biologische of biodynamische boerderijen.
Afvalvermindering
Restaurant Amass heeft een recycle en voedselverspilling programma. Hiermee zorgden ze ervoor dat het afval percentage met 75% is verminderd sinds de opening in 2013 en het waterverbruik verminderde met 5200 liter per jaar. Het restaurant heeft een eigen tuin en kas die van cruciaal belang zijn omdat ze in symbiose werken met de duurzame initiatieven. Het compost systeem: al het organische afval, inclusief bruin karton wordt gecomposteerd en gebruikt in de tuin of kas. Voedselverspilling: voor alle resten van overgebleven producten wordt een goede bestemming gezocht. Gemalen koffie crackers worden gebruikt voor petit-fours en gedroogde kruidenstengels worden gemalen gebruikt voor het op smaak brengen van de groenten chips. De producten die niet gebruikt kunnen worden gaan naar DAKAecomotion, een bedrijf dat etensresten omzet in biodiesel en biogas.
Les geven in farm-to-table
Van elk menu dat verkocht wordt gaat er 10DK (circa € 1.35) naar het Amass Green Kids Programm. Volgens chef-kok/eigenaar Matt Orlando krijgen de kinderen les in de principes van farm-to-table wat volgens hem de toekomst van de voedingsindustrie is. De kinderen gaan aan de slag in de tuin van de keuken waar ze gaan telen, oogsten maar ook koken.
Website: Restaurant Amass