Opening | Goede en slechte “eerste indruk”
17 mei 2017 – Bram Kosterink blogt over de opening van twee bedrijven waar hij afgelopen week was. Twee uiteenlopende voorbeelden die leuk met elkaar te vergelijken zijn.
Een goede eerste impressie achterlaten kun je, zoals we allemaal weten maar één keer doen. Toch wordt er niet altijd op de juiste manier mee omgesprongen. Twee uiteenlopende voorbeelden die ik afgelopen week meemaakte. De één een stuk beter uitgevoerd dan de ander en daarom leuk om met elkaar te vergelijken.
Opening goede eerste indruk
Afgelopen maandag was ik voor onze website Horecatrends.com aanwezig bij de opening van het verbouwde restaurant Tante Kee in Kaag. Tot in de puntjes georganiseerd en vooraf een leuke uitnodiging gekregen. Alles strak volgens planning: ontvangst, champagne, viergangenmenu om de nieuwe kaart te proeven en een korte rondleiding om de nieuwe zaak te bewonderen. Een te gekke locatie met enthousiaste ondernemers. Een restaurant dat de komende jaren weer vooruit kan.
Opening slechte eerste indruk
Hoe anders maakte ik afgelopen donderdag avond mee. Rondom mijn huis vinden de afgelopen maanden veel nieuwe ontwikkelingen plaats. Zo worden er regelmatig zaken geopend en ben ik daar als adviseur nieuwsgierig naar. Afgelopen donderdag zag ik overdag op Instagram dat een café diezelfde avond de officiële opening had. Van 17:00 uur tot 20:00 uur was je welkom om te komen kijken en proeven wat deze nieuwe zaak in Den Haag te bieden heeft. Na het eten besloot ik om samen met mijn vriendin even een kijkje te nemen en een kop koffie te drinken.
Zoals zo vaak is de binnenkomst bij openingen altijd even aftasten. Niet altijd weet je wie de ondernemers/eigenaren zijn, meestal heb je dit snel in de gaten en als het goed is wordt je ook netjes ontvangen zoals bij Tante Kee. Ons onaangekondigde bezoek bij dit café verliep niet zo soepeltjes. Bij binnenkomst zag het feestje er redelijk dood uit. De DJ was al weg, gasten zaten buiten op het terras wat na te kletsen en de lege flesjes stonden overal door de zaak heen. Gelukkig wel een gastvrouw achter de bar, dus daar maar even naar toe. Ze was druk in gesprek, maar had ons al wel gezien. Hoe breek ik het ijs? Het feestje lijkt wel op z’n einde, zei ik tegen de gastvrouw. Die kort zei: “ja, dat klopt we zijn al om 17:00 uur begonnen”. En dat was het. Geen uitleg over het concept, geen kopje koffie of kleine versnapering, niks. En daar wil je best voor betalen, je bent toch benieuwd naar zo’n zaakje bij jou om de hoek.
Een absolute tegenvaller, we besloten om onverrichte zaken weer naar huis te gaan. Een slechte eerste indruk, terwijl deze bij Tante Kee zo goed was dat ik het liefst volgende week weer terug ga. Ik vond het jammer dat ondanks dat het feestje ten einde was er niet even kort wat uitleg werd gegeven over het concept. Je had dit op tal van andere manieren op kunnen lossen. Ik kan me voorstellen dat als andere gasten hetzelfde ervaren hebben als ik, er redelijk wat klandizie verloren is gegaan. Terwijl je opening juist het startschot moet zijn van je zaak.
Besloten of niet?
Misschien een idee om je opening besloten te houden. Dan weet je wie er komt, kun je mensen min of meer verplichten op een bepaald tijdstip aanwezig te zijn en kun je alles volgens planning laten verlopen. Op deze manier is het voor jezelf en de gasten een prettige eerste ervaring met je zaak!
Contact
Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.