Levensduur van VR-Gaming
Niek Timmermans blogt over Virtual Reality Gaming locaties, welk type heeft de toekomst?
Levensduur van VR-Gaming
Nederland heeft inmiddels zo’n 20 Virtual Reality gaming locaties, waar je tegen betaling een tijdje in een virtuele wereld kunt stappen. Maar hoe kansrijk zijn VR-locaties eigenlijk als leisurevoorziening? Wacht de VR gaming niet hetzelfde lot als de arcadehal, na opkomst van de spelcomputer bij mensen thuis, eind jaren 80/begin jaren 90? Hoewel de arcade recent weer met een revival bezig is, maar dat is een ander verhaal.
Om te beginnen bestaan er diverse varianten van VR-gaming in de markt:
- VR-cubes, een box waar je met 1 tot 4 personen diverse games kunt spelen met een bril op je hoofd.
- VR-racing: waar je zittend in een racesimulator tegen anderen kunt racen.
- Vituix Omni: een systeem waarin je op dezelfde plaats kunt rennen, springen en bewegen (#hoekrijgjedejeugdweerinbeweging)
- Free Roaming: met 4 tot 8 personen in een multiplayer variant gezamenlijk op missie.
Veruit de meeste VR game aanbieders in Nederland bieden de VR-cube, de andere varianten zijn nog maar zeer beperkt aanwezig. Als goede VR techniek binnen afzienbare tijd steeds betaalbaarder wordt, kan het niet lang duren voordat jongeren (toch de voornaamste doelgroep) dit in hun studentenhuis of zolderkamer hebben. Daarmee wordt het argument om dit betaald buiten de deur te gaan doen deels weggenomen.
Wat vooral veel beleving biedt is de free roaming variant (VR gaming voor groepen). Zeker met steeds betere draadloze brillen worden de mogelijkheden hiervoor beter en betaalbaarder. Mensen kunnen elkaar zien en gezamenlijk bewegen in de fysieke en virtuele omgeving. Zo komen ze erachter of ze gezamenlijk bestand zijn tegen bijvoorbeeld een zombie apocalyps. Samen gelijktijdig in de virtuele wereld stappen is spectaculair! Bovendien is aanzienlijk meer ruimte nodig dan thuis, waardoor de zolderkamer al snel te klein wordt. Juist door deze factoren die normaalgesproken thuis niet realiseerbaar zijn, verwacht ik dat het free roaming populair zal worden en blijven. Hetzelfde effect geldt voor bioscoopbezoek; dat is alleen maar toegenomen ondanks de opkomst van online filmaanbod en Netflix. Reden hiervoor is dat die bioscoop een nog betere filmbeleving en sfeer biedt dan thuis.
VR gaming als leisurevoorziening kan hiermee een kansrijke toevoeging zijn aan een leisure complex, mits die beleving blijft toevoegen versus de mogelijkheden thuis.
Contact
Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.