Laaghangend WiFi-fruit
23 oktober 2017 – Niek Timmermans blogt over de kansen die je laat liggen als je gasten laat betalen voor WiFi!
Onlangs bezocht ik een attractiepark, waar ik tot mijn verbazing constateerde dat bedrijven er nog steeds in slagen om laaghangend marketing- en promotie fruit te laten hangen door ondoordacht WiFi beleid. Ik zal de situatie kort uitleggen: bij het attractiepark is tevens een groot bungalowpark gevestigd, waar gasten een weekend, midweek of hele week verblijven. Een slimme zet die steeds meer attractieparken hebben gezet, waarmee ze een extra inkomstenbron genereren en bovendien extra aantrekkelijk worden voor gasten vanuit het buitenland. Ik stond met mijn gezin bij de incheckbalie waarop een groot bord prijkte: koop hier uw WiFi-Voucher, te betalen per dag en per apparaat. Als je een gezin hebt met kinderen ouder dan 10 jaar (en tegenwoordig dus al een eigen smartphone) kun je een zogenaamde premium WiFi voucher kopen voor meerdere apparaten. Betalen voor WiFi is volgens mij voor heel veel mensen een drempel. Laat dan maar zitten.
Het is een verdienmodel dat ook hotels in het verleden veel hebben gehanteerd, betalen voor de WiFi. In de hotelsector is het inmiddels gelukkig zo langzamerhand overal wel verdwenen en wordt WiFi binnen de standaard dienstverlening gezien, een beetje zoals verlichting op je kamer en een wc die doorspoelt. Hier in het bungalow-/attractiepark zijn ze echter duidelijk nog niet zo ver.
Blijkbaar willen ze gasten niet stimuleren foto’s te posten op Instagram, Snapchat, Twitter en/of Facebook waarin ze aan hun sociale netwerk laten zien hoeveel plezier ze in het park hebben. Het is overduidelijk niet de bedoeling dat u hier gratis reclame gaat staan maken voor het park. Zeker in een bedrijfsvoering met zo veel kinderen als gasten (die vaak geen abonnement hebben maar wel een smartphone) laat je met de verkoop van WiFi-vouchers wel wat kansen liggen. Ik ben inmiddels wel erg benieuwd naar de inkomsten van deze vouchers en of er dan niet iemand bij het park werkt die inziet dat die inkomsten niet opwegen tegen minstens honderden foto’s en berichten op alle sociale netwerken per dag, waarin bezoekers laten zien hoeveel plezier ze hebben. Dat noem ik dus laaghangend WiFi-fruit.
Contact
Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.