Koude koffie uit een flesje
Jits Krol en Robert Nijhof dringen door tot de horeca met hun koude koffie. De koude ‘Batavia Dutch Coffee’ zetmethode uit de VOC-tijd is nu namelijk ook in een gebottelde lijn verkrijgbaar. De methode dankt haar naam en oorsprong aan Nederlandse handelaren in de VOC tijd. Zij zetten hun koffie met koud water om deze houdbaar te maken en om af te koelen in de tropen. Met deze methode introduceerden zij koffie in Noord Oost Azië, waar Batavia Dutch Coffee tot op de dag van vandaag erg populair is.
Jits: “In juni 2014 hebben we onze banen opgezegd om ons fulltime in de wereld van specialty (ijs) koffie te storten. Batavia Coffee is een bedrijf met maar één missie; Onze passie voor Dutch Coffee overdragen op Nederland.”
Herkomst
Net als bij wijn heeft de herkomst een invloed op de smaak van de koffie. Net als bij wijn kent koffie veel diversiteit door de regio waarin de koffie is geteeld, het klimaat en het ras koffie.
Varianten koude koffie
De Batavia Dutch Coffee is verkrijgbaar in drie varianten. Een Ethiopische Limu (met tonen van chocolade, karamel en citrus), de Colombiaanse Santuario (een krachtige en kruidige koffie waarin noten, gebrande pinda en bloemen te proeven zijn) en de Ethiopische Yirgacheffe (een fruitige koffie waarin tonen van meloen en passievrucht zijn te ontdekken).
Ingrediënten koude koffie
De ingrediënten voor een goede Batavia Dutch Coffee zijn heel simpel. IJskoud water en vers gebrande en gemalen koffie. Suiker, kleurstoffen of E-nummers zijn niet nodig, de koffie is van nature zoet en houdbaar. Wel is de kwaliteit van de koffie van belang, want niet elke boon geeft de beste Batavia Dutch Coffee. Om de smaak en de kwaliteit te behouden moeten de flesjes gekoeld bewaard blijven. Ze zijn dan 4 maanden houdbaar.
Website: Dutch Coffee