Kanazawa ice cream | IJs dat niet smelt!

4-9-2017

Het Biotherapy Development Research Centre in de stad Kanazawa (Japan) heeft ijs ontwikkelt dat niet smelt. Het ijs werd per toeval ontdekt en is vernoemd naar de stad waar de ontdekking gedaan werd: Kanazawa Ice cream. De niet-smeltende ijsjes worden nu in sommige delen van Japan verkocht en kunnen een tijdje in de zon liggen én toch de koude smaak en de originele vorm behouden.

Kanazawa Ice cream

Het ijs is per toeval ontdekt door onderzoekers van het Biotherapy Development Research Centre in Kanazawa City. Zij vroegen een chef om een dessert te maken op basis van polyphenol, een stofje dat uit aardbei wordt gehaald. Toen de chef merkte dat de crème waar hij mee bezig was wel erg snel stolde na het toevoegen van polyphenol, is dit verder onderzocht.

De onderzoekers zijn er direct mee aan de slag gegaan en kwamen tot de ontdekking dat polyphenol er ook voor kan zorgen dat ijs niet smelt. Het heeft eigenschappen waardoor water en olie moeilijk  scheiden. Zo kun je rustig met je ijsje naar buiten lopen als het 28°C is en ervanuit gaan dat het ijs dezelfde vorm behoudt en ook nog koel smaakt.

Dit is overigens niet de eerste keer dat er berichten naar buiten komen over ijs dat langzaam/niet smelt. In 2015 schreven we al over de universiteiten van Dundee en Edinburgh, die in een gezamenlijke studie aangaven dat er een natuurlijke proteïne bestaat (Biofilm surface level A) die het smelten van het ijs vertraagd. Zij gaven toen al aan dat het nog zeker 3 tot 5 jaar kan duren voordat zulke ijsjes op de markt zouden kunnen komen.

IJs dat niet smelt in Nederland

Hoewel er dus al wel niet-smeltend ijs op de markt is in Japan, hebben wij het in Nederland nog niet voorbij zien komen. Misschien volgend jaar zomer, dan kunnen we ons nu richten op de winter! Chocolademelk wat niet koud wordt?

Bron: Mashable

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.