Hoe gebruik je trends als horecaondernemer?
Als je over trends praat moet je ten eerste realiseren dat er tegenwoordig veel onder het woord ‘trend’ wordt geplaatst. Er is echter een groot verschil tussen trends, hypes en inspiratie. Wij noemen onze website bijvoorbeeld horecatrends.com maar bieden grotendeels inspiratie, vaak gebaseerd op trends in hoofdlijnen. Echte trends nemen hun tijd in de adoptiecurve. Kijk je bijvoorbeeld naar de adoptiecurve van duurzaamheid, dan zie je dat we hier nu al zo’n 15 tot 20 jaar mee bezig zijn en het nu pas een beetje mainstream begint te worden. De meeste hypes blijven hangen bij de innovators en early adopters.
Trends worden aan het begin maar door een zeer kleine groep van de bevolking opgepikt. Het is logisch dat ondernemers gevoelig zijn voor trends omdat ze altijd op zoek zijn naar succes. Dit is de brandstof waarom ondernemers openstaan voor trends en hypes. De ondernemer is als de dood dat hij/zij iets mist of ergens naast zit waardoor het succes uitblijft. Toch moet je als ondernemer altijd je eigen droom blijven leven en oppassen dat je niet mee gaat waaien met elke trend/hype die langskomt.
Pas op voor ‘high-end gelul’
Pas op voor ‘high-end gelul’ en hou de piramide van Maslow in het achterhoofd. Zo wordt door trendwatchers al een flinke tijd aangegeven dat steeds meer mensen beleving als belangrijker ervaren dan ‘bezit’, maar voor 80% van de consumenten is de dagelijkse realiteit natuurlijk de basisbehoefte van wonen, brood op de plank en geld voor vervanging van essentiële bezittingen.
Trendwatchers; de dominees van de toekomst
Dat het beroep ‘trendwatchen’ zo’n vlucht heeft genomen komt doordat ondernemers geconfronteerd worden met een steeds sneller veranderende maatschappij. Het is wachten op de eerste officieel gecertificeerde trendwatcher, er zijn al opleidingen voor. Door technologische ontwikkelingen en een aantal grote wereldwijde trends zoals social media, transparantie, beleving in plaats van bezit en bijvoorbeeld storytelling, verandert de manier om consumenten te bereiken. Dit werd de afgelopen jaren nog versterkt door de economische crisis. Er zijn zoveel impulsen dat het heel complex wordt om hier op in te spelen. De ondernemer is echter wel op zoek naar zekerheid. Hier komen de trendwatchers om de hoek kijken. Zij aanschouwen alle trends, combineren ze, trekken hier conclusies uit en geven een toekomstvisie. Trendwatchers zijn eigenlijk de dominees van de toekomst; we hangen aan hun lippen als ze ons duidelijkheid bieden over hoe we onze gasten kunnen bereiken.
Besef van je identiteit en imago essentieel
Als ondernemer in de horeca moet je goed weten wat de identiteit van je bedrijf is. Welke gasten wil je bereiken en op welk niveau van gastvrijheid? Essentieel is om te weten of je gasten ervaren wat je wilt uitstralen (imago). Weet je dit als ondernemer, dan zul je met plezier kijken naar trends, hypes en top-10 lijstjes. Hier kun je de inspiratie uit filteren die te gebruiken is om de omzet te verhogen of je bedrijf beter in de picture van nieuwe ‘toekomstige’ gasten te plaatsen. Als je al een meetlat of regels zoekt om te bepalen of een trend/hype binnen jouw concept werkt, dan is goed besef van je identiteit en imago essentieel. Als je als hotel op de Veluwe met een groot percentage 50-plussers gaat nadenken of het zin heeft om met RFID techniek je gasten toegang te geven tot hun Facebookpagina ben je niet wijs. Maar op het moment dat je nog geen gratis WiFi aanbiedt, geen kleine porties en/of seizoens- en streekproducten op de menukaart hebt, dan heb je een aantal simpel toe te passen ‘trends’ gemist.
Verkoop je eigen bedrijf op de social media
Als ondernemer ben je bijna verplicht om op de hoogte te zijn van trends. Zo hebben we met z’n allen zitten slapen tijdens de opkomst van de boekingsites. Hierdoor hebben we de macht in het verkoopkanaal verloren. Zo zijn er diverse social media ontwikkelingen waarbij spelers van buitenaf proberen jouw kamers te verkopen. Zorg dat je zelf je hotel ‘verkoopt’ op Twitter, Facebook, Google+ en andere platformen. Het beheer en monitoren van meerdere platformen valt gelukkig meestal te combineren met handige software.
Bij het starten of verbouwen van een horecabedrijf, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de ‘trends’ binnen de beleving van je toekomstige gasten. Vaak zien we dat een concept geheel wordt omgegooid als blijkt dat het niet zo succesvol is als verwacht. Ga nooit lukraak investeren zonder duidelijkheid over je identiteit en imago.
Enkele simpele voorbeelden
Een wereldwijde trend die al jaren speelt is ‘think global, act local’ hierin komen een aantal ‘trends’ samen die gemakkelijk zijn toe te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kaasplankje van de lokale kaasboerderij. Weinig voedselkilometers, lokaal, transparant (je gasten informeren over de bron) en authentiek.
Kijk je naar de trend ‘feminisering’ dan zie je dat er een grotere behoefte ontstaat aan gerechten met minder calorieën, smoothies & salades en een meer open en vrouwelijke inrichting. Maar ga nou niet je ambachtelijke kroketten of je hamburgers van de kaart halen! De meeste gasten ervaren buitenshuis eten nog steeds als een feestje waarbij gezondheid niet het eerste is wat ze in de gaten houden.
Koks worden met diëten en allergieën geconfronteerd en dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Op Twitter zien we koks al vaak klagen over dit onderwerp. Rekening houden met een glutenvrij dieet, koemelkallergie en met een beetje pech allebei tegelijk, is ook verdomd lastig. Het wordt in dit vak steeds essentiëler om hier à la minute op in te kunnen spelen. Zeker ook met in het achterhoofd de allergenendeclaratie die eind van dit jaar wettelijk verplicht wordt.
Hotels met 4- en 5-sterren moeten zich meer op ‘trends’ maar ook op ‘hypes’ richten omdat zij vaak gasten ontvangen die meer waarde hechten aan beleving en hier ook geld voor over hebben. Deze gasten willen ervaren dat er nagedacht is over hun ‘individuele beleving’, oftewel ‘specially made for you’. Simpel toe te passen: “Welke shampoo wilt u op uw kamer?”. Dit staat in schril contrast met de standaardisatie van dit soort producten in hotelketens.
Een ondernemer in de horeca moet tijd maken om zich regelmatig te laten inspireren. Dit kan zonder kosten via internet! En ga experimenteren met uitingen van trends. Op horecatrends.com vind je elke dag nieuwe trends, hypes etc… Wat wij spotten delen we met je, ter inspiratie! Veel plezier met het experimenteren!
Marjolein van Spronsen, Van Spronsen & Partners horeca-advies, verantwoordelijk voor horecatrends.com
Bekijk ook de blogs van Lennert Rietveld en Niek Timmermans op de pagina “Omzet verhogen horeca“
Bron: Marjolein van Spronsen