Het uitsterven van fooi
Demi blogt over het uitsterven van fooi in de Nederlandse horeca. Wat zijn hier de oorzaken van?
Het uitsterven van fooi
Ik heb het gevoel dat er steeds minder fooi wordt gegeven in de Nederlandse horeca. Tijdens het ‘terras lopen’ afgelopen zomer merkte ik dit zelf ook. Dit terwijl de service er helemaal niet slechter op wordt. Toen ik laatst een artikel op nu.nl tegenkwam werd dit nog eens bevestigd. Fooien worden minder en dit heeft een aantal oorzaken.
Als eerste de pinbetaling, uit onderzoek blijkt dat er steeds meer pintransacties worden gedaan in de horeca. In 2017 werd 44 procent van de rekeningen pinnend voldaan terwijl in 2012 nog in vier van de vijf gevallen contant werd betaald. Daarnaast kun je tegenwoordig ook snel en gemakkelijk contactloos betalen. Even je pinpas tegen het apparaat houden en je betaling is gedaan. Hierdoor wordt het over het algemeen ‘awkward’ gevonden om snel uit te rekenen wat je wilt geven en uiteindelijk te zeggen wat iemand ervan mag maken.
Voor jongeren op zoek naar een bijbaan is de extra fooi een belangrijke reden. De gedachte om er volgend jaar mee te stoppen zal ik vast niet als enige gehad hebben, dat terwijl personeelstekort een groot probleem is in de horeca. De opsomming van een minimum loon, onregelmatige werktijden en nauwelijks fooi ontvangen is niet erg motiverend! Hierdoor zullen veel jongeren kiezen voor een alternatief.
Service charge wat in Angelsaksische landen zoals de UK en USA wordt gebruikt, zou een oplossing kunnen zijn voor de ‘vergeten fooien’. De fooi bedraagt dan vaak 10 tot 15% van de totale rekening.
Wij Nederlanders vinden transparantie erg belangrijk en ik zie het nog niet gebeuren dat je bij het uit eten gaan, nog eens 10 tot 15% extra moet betalen op de menuprijs, een soort ‘verplichte’ fooi! Want vergis je niet, als je in Amerika geen fooi geeft moet je of hard kunnen rennen of een duidelijke reden geven! Daarnaast werkt het volgens mij ook niet, juist het idee dat je door een extra stapje te zetten, een fooi kunt verdienen werkt motiverend. Waarom die stap zetten als je de fooi toch wel krijgt?
De afgelopen jaren zijn er meerdere systemen gelanceerd om het digitaal tippen mogelijk te maken. Op horecatrends schreven mijn collega’s in 2012 al over DipJar. Dit systeem maakt het mogelijk om zowel fooi te geven aan de werknemers maar ook te doneren aan goede doelen. Op dit systeem na zijn er ook veel van dit soort ideeën nooit echt van de grond gekomen. Dit is in mijn ogen dan ook een extra bewijs dat zo’n systeem vaak toch te veel moeite kost en dus niet werkt.
In enkele gevallen is het mogelijk om een extra optie in te stellen over het geven van fooi via de betaalautomaat. Deze optie maakt de gast bewust over de mogelijkheid van het geven van fooi. En je kunt het ook op een vrolijke manier vragen, zoals in de foto boven dit artikel. Dit kwam ik tegen bij Zorgeloos eten & drinken in Amstelveen. Zo maak je je gasten op een leuke manier bewust van het feit dat er ook nog zoiets als ‘fooi geven’ bestaat tegenwoordig.
Toch ben ik ervan overtuigd dat naarmate de jaren vorderen, het begrip fooi langzamerhand zal verdwijnen. Nieuwe technologieën zullen betalingsprocessen nog makkelijker maken dan dat ze nu al zijn. Daarnaast zal het contactmoment tussen gast en werknemer in de toekomst minder worden, nog een extra reden voor de consument om geen fooi te geven. Maar tot die tijd raadt ik ondernemers aan om daar waar mogelijk hun gasten op een fatsoenlijke, vrolijke of humorvolle manier te wijzen op de mogelijkheid om fooi te geven. Al is het maar om personeel aan je te binden.
Contact
Demi Poppe, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Demi is te bereiken via e-mail op demipoppe@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.