Flexibele hotelaccommodaties als concept van de toekomst?!
Demi Poppe blogt over de flexibele hotelaccommodaties, in haar ogen een duurzaam hotelconcept voor de toekomst. Zeker bij grote evenementen want van leegstand wordt toch niemand blij?
Flexibele hotelaccommodaties als concept van de toekomst?!
Eén van mijn bezigheden is het spotten van hoteltrends in de wereld. Zo spotte ik het ‘flying Nest’, hotelconcept van Accor hotels dat bedoeld is om de vraag naar hotelkamers op grote entertainment- en sportevenementen op te vangen. Dit concept trok meteen mijn aandacht…
Het (her)gebruiken van containers kennen we natuurlijk al. Hostels, restaurants, koffiezaken en meerdere kleinschalige ‘hotelconcepten’. Containers zijn niet alleen erg praktisch maar ook duurzaam! Elk jaar belanden er weer duizenden zeecontainers op de afvalberg ondanks dat deze containers nog goed te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld hotelbouw.
Laten we eens kijken naar Brazilië, waar de laatste olympische zomerspelen plaatsvonden. Hier is volgens onderzoek van de Braziliaanse branchevereniging voor hotels (FOHB) het kameraantal met 75% toegenomen (+40.000) om zo de hotelvraag tijdens de olympische spelen op te vangen. Voor de periode dat de stad bezocht werd door circa 500.000 buitenlandse bezoekers, werd er maar liefst 4 miljard euro geïnvesteerd in extra kamers.
Als we uitgaan van de vraag naar hotelkamers tijdens deze spelen zou dit betekenen dat er circa 26.000 kamers per dag aanwezig moesten zijn om de hotelvraag op te kunnen vangen. In dit geval heeft Rio de Janeiro dus veel meer dan de daadwerkelijke behoefte bijgebouwd. Waarom niet gewoon investeren in een duurzaam concept wat grotendeels de behoefte kan opvangen en ook nog kan worden hergebruikt bij grootschalige (sport)evenementen zoals het WK voetbal, de volgende Olympische Spelen, grote concerten, festivals en noem zo maar op….?
Ik ben ervan overtuigd dat containerbouw beter gebruikt kan worden als duurzaam alternatief om piekcapaciteit in de vraag naar hotelkamers op te vangen. Ik vraag me af of de accommodaties die speciaal gebouwd zijn voor (grootschalige) evenementen een gezonde bezetting blijven houden op het moment dat deze evenementen beëindigd zijn. Als dit niet het geval is dan kan dit op termijn de gehele lokale markt wel eens ontwrichten. Van het bouwen voor leegstand wordt immers niemand blij!
Contact
Demi Poppe, junior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Demi is te bereiken via e-mail op demipoppe@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.