Een vestigingsplaatsonderzoek (VPO): trucje of wetenschap?
25 juni 2018 – Lennert Rietveld blogt over wat een vestigingsplaatsonderzoek (VPO) inhoudt.
Een vestigingsplaatsonderzoek (VPO): trucje of wetenschap?
Een vestigingsplaatsonderzoek (VPO) voeren wij uit om de omzet van een horeca- of leisure-onderneming te bepalen. Omdat je als toekomstige horecaondernemer of als formulemanager een goede inschatting wilt kunnen maken van een potentiële nieuwe locatie, kan een onafhankelijke toetsing van de locatie daar een gefundeerde inschatting van het omzetniveau maken. De ondernemer dient daarbij een zuiver beeld te hebben van het investeringsniveau en de toekomstige exploitatiemogelijkheden.
Dit type studie wordt daarbij ook ingezet als toetsingskader behorende binnen de NFC (Nederlands Franchise Code). De NFC (sinds 2017) verplicht de franchisegever en -nemer zich aantoonbaar in te spannen om de plannen voor een nieuwe vestiging te laten toetsen. Dit klinkt zeer logisch, maar in de praktijk was dit niet goed geregeld wat soms in dezelfde praktijk leidde tot rampzalige gevolgen voor franchisenemer, financiers en het merk.
Wat beoordeelt een VPO? In eerste instantie de ondernemer (die moet het waar kunnen maken), het concept (functie en aantrekkingskracht), het pand (oppervlakte, capaciteit) en de locatie (ligging, passanten, markt). Uiteindelijk komt het onderzoek tot een gefundeerde onderbouwing voor het verwachte omzetniveau. Dit is niet simpel een invulformulier, maar een combinatie van ervaring, marktanalyse en conceptkennis.
Als blijkt dat door een combinatie van factoren het omzet niveau te laag uitkomt, dienen de plannen te worden bijgesteld of afgewezen. Zo simpel en objectief moet het zijn, want dat verhoogt de kans tot succes aanzienlijk!
Contact
Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.