CO2 als koelmiddel | Gastblog over hoe CO2 de koeltechnische markt verovert
De opwarming van onze aarde staat steeds meer in de belangstelling. Er leeft een stijgende vraag naar milieuvriendelijke producten, ook bij bedrijven. Steeds vaker nemen productontwikkelaars die maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich en verschuiven de aandacht naar innovatieve en duurzame projecten. Een schoolvoorbeeld van emissie terugdringen in de koeltechnische markt zijn de inzet van natuurlijke koudemiddelen, zoals CO2.
Gastblog van Sabine van den Dungen van Smeva.
Strenge Europese wet- en regelgeving rondom chemische koelmiddelen
De Europese Unie speelt een leidinggevende rol binnen de klimaatdoelstellingen en ontwikkeling van milieuvriendelijke producten. Door strenge wet- en regelgeving op te leggen aan koelproducenten probeert het de traditionele chemische koudemiddelen, de zogenaamde F-gassen, terug te dringen. Hierdoor zijn deze moeilijk verkrijgbaar en extreem duur geworden. Chemische koudemiddelen kennen een hoog GWP (Global Warming Potential). Hoe hoger deze waarde, hoe meer dit product bijdraagt een het opwarmen van de aarde. Het logisch gevolg is een stijgende vraag naar het toepassen van natuurlijke koudemiddelen.
Voordelen van CO2 als koelmiddel
Het natuurlijke gas CO2 biedt die oplossing dankzij zijn geringe invloed op het milieu en het broeikaseffect. Het gas is niet explosief, niet brandbaar en niet giftig. Toch is CO2 detectie verplicht en noodzakelijk gezien er bij het vrijkomen van een hoge concentratie problemen kunnen opduiken.
Koel- en vriesinstallaties innoveren
Productontwikkelaar Smeva te Valkenswaard produceert al geruime tijd grotere én CO2 geschikte koelmeubelen voor supermarkten en de horeca. De techniek achter het toepassen van CO2 verschilt niet van de traditionele middelen, echter is een gedegen knowhow vereist.
De werkdruk in een CO2 installatie ligt namelijk veel hoger dan bij het gebruik van chemische koudemiddelen. Dit stelt bijzondere eisen aan het ontwerp van de installatie, de toe te passen componenten en uiteraard wettelijke verplichtingen. Door de bouw van een eigen opleidingscentrum leidt Smeva haar medewerkers op. Zo behalen niet alleen werknemers van service en installatie het wettelijk certificaat, ook de medewerkers van verkoop worden meegenomen in de (wettelijke) ontwikkelingen.
Techniek doorontwikkelen voor kleinere installaties
Woordvoerster van Smeva, Sabine van den Dungen, legt uit: “Wij zijn overtuigd dat de ontwikkeling met betrekking tot CO2 ook in kleinere en middelgrote installaties moet doorgevoerd worden. Daarom zijn we, naast de in eigen huis geproduceerde koel- en vriesmeubelen, een samenwerking aangegaan met een aantal gerenommeerde producenten van koel- en vriesmeubelen en -installaties. Zo kunnen we onze klanten in vrijwel alle gevallen voorzien van een complete milieuvriendelijke CO2 installatie.” Meer weten? Kijk op de website van Smeva. Of breng een bezoek aan hun showroom. Hier kun je een complete CO2 opstelling in werking zien.
Website: Smeva