Good Fish | Vermaat Groep gaat voor duurzaam gevangen of gekweekte vis
8 juni was het World Oceans Day en dat gezonde oceanen belangrijk zijn voor ons staat onomstotelijk vast. Bijna 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. De zee vormt het grootste ecosysteem ter wereld. Miljarden mensen zijn ervan afhankelijk voor de opname van C02, voedsel, werk, toerisme, zuurstof en ga zo maar door. Hoe belangrijk ook, toch blijven wij in Nederland nog volop vis eten waar het niet goed mee gaat. Maar bij de Vermaat Groep komt daar verandering in. Zij gooien het roer om en gaan er in partnerschap met Good Fish voor zorgen dat vis die overbevist, bedreigd, illegaal gevangen of gekweekt is, niet meer te verkrijgen is in haar 400 restaurants.
Leestijd: 3 minuten
World Oceans Deal | Impact onder water
Good Fish en Vermaat sloten op 8 juni een World Oceans Deal om samen impact te maken voor gezonde oceanen. Een deal die niet gaat over geld, maar over impact onder water. Good Fish is uitgever van de VISwijzer. De VISwijzer geeft via kleurcodes een advies over welke vis nu wel of niet duurzaam is gevangen of gekweekt. De score ROOD is ‘niet duurzaam’ en het advies is vermijden. Vermaat gaat voor eind 2022 alle vis met een RODE score uit haar assortiment halen. Een unieke en belangrijke prestatie van Vermaat, zegt Margreet van Vilsteren (Directeur Good Fish). Uit onderzoek van milieuorganisatie Good Fish blijkt dat bijna 90% van de Nederlandse restaurants en viswinkels, vis verkoopt waar het niet goed mee gaat. Vermaat heeft ongeveer 400 restaurants waar vis op de kaart staat. Met dit partnerschap komt er echt beweging in de foodservice! Vermaat is actief in ziekenhuizen, op airports en in bedrijfscatering, maar ook in toprestaurants zoals het Rijks en Wils.
Good Fish | Gaan voor groen, rood niet doen!
Het hele visassortiment van Vermaat gaat drastisch veranderen. Paling, gamba’s of bepaalde tonijnsoorten staan straks niet meer op de kaart. Chefs worden meegenomen in deze transitie door workshops over duurzame vis en zij krijgen goede alternatieven zoals een vannamei garnaal in plaats van een black tiger. Good Fish steunt Vermaat en haar chefs door het geven van adviezen en opzoek te gaan naar goede alternatieven. Die zijn er namelijk zeker, bijvoorbeeld haring, mosselen en makreel, die kun je met een gerust hart eten.
Gasten die komen eten bij één van de restaurants van Vermaat hoeven straks niet meer na te denken of hun vis wel of niet duurzaam is. Maar zover is het nog niet. Dit jaar wordt er hard gewerkt om deze doelstelling te bereiken, zodat er met kerst volledig rood-vrij gegeten wordt! 60 chefs van Vermaat lopen voorop en tekenden 8 juni al de World Oceans Deal met Good Fish. Zij garanderen dat zij vanaf vandaag alleen nog kiezen voor vis waar het goed mee gaat.
Website: Vermaat Groep en Good Fish