Botanisch brouwer Lowlander vraagt subsidie aan op het drinken van bier
Een week geleden lanceerde de Nederlandse bierbrouwer Lowlander een biertje dat klimaatverandering tegengaat. Voor iedere verkochte ‘Cool Earth Lager’ plant Lowlander namelijk één nieuwe zeegrasplant in het Waddengebied – deze plantsoort slaat gigantisch veel CO2 op. Zo wordt bier drinken dé makkelijkste en lekkerste manier om klimaatverandering tegen te gaan. Gekscherend noemden de botanische brouwers de Cool Earth Lager al een subsidiewaardig biertje. Maar guess what? Lowlander voegt daad bij woord en vraagt inderdaad subsidie aan op het drinken van hun bier. Om de aanvraag kracht bij te zetten verzamelt het biermerk de komende tijd in samenwerking met project Zeegrasherstel Waddenzee 10.000 handtekeningen. Radio-dj Sander Hoogendoorn geeft het goede voorbeeld en ondertekende vanmorgen als allereerste de petitie.
Leestijd: 3 minuten
Subsidie op bier tegen klimaatverandering
Subsidie aanvragen op het drinken van bier? Lowlander ziet het als een logische stap. Met hun nieuwste Cool Earth Lager helpen ze Zeegrasherstel met het aanplanten van nieuw zeegras in het Waddengebied. Deze planten staan bekend om hun gigantische opnamecapaciteit van CO2 en slaan namelijk wel 35 keer effectiever CO2 op dan het tropisch regenwoud. Door voor iedere verkochte Cool Earth Lager één zeegrasplant te planten, neutraliseert de bierbrouwer de CO2-uitstoot van de productie van het bier én realiseren ze extra CO2-opslag. Bij de productie van de klimaatpositieve Cool Earth Lager wordt namelijk 0,5kg CO2 uitgestoten, terwijl 1 zeegrasplantje 25kg CO2 kan opslaan. Waar het biertje bij de lancering gekscherend subsidiewaardig werd genoemd, onderneemt Lowlander nu serieuze stappen en vragen zij subsidie aan op het drinken van hun bier. Chief Botanical Officer, Frederik Kampman over de subsidieaanvraag: “We zijn voortdurend op zoek naar een gezonde balans met de natuur en combineren deze zoektocht met een zo klimaatvriendelijk mogelijke productie van de meest verrassende biertjes. Door in samenwerking met project Zeegrasherstel Waddenzee zeegras in het Waddengebied te planten dragen we actief bij aan een koelere aarde. Dat verdient net zo goed subsidie als het isoleren van spouwmuren of de aanleg van zonnepanelen. Zo wordt klimaatverandering tegengaan niet alleen heel makkelijk, maar is het ook nog eens lekker én smaakvol.”
Petitie gestart: iedere handtekening is één extra zeegrasplant
Om de unieke subsidieaanvraag van Lowlander kracht bij te zetten, start het biermerk samen met Zeegrasherstel een online petitie. Het doel is om 10.000 handtekeningen te verzamelen. De timing valt mooi samen met de aankomende Dag van het Wad op 26 juni, waarop aandacht wordt gevraagd voor het herstel van de bodem van het wad. Zowel door te proosten met een Cool Earth lager én door het ondertekenen van de petitie draag je hier aan bij. “Om aan te tonen dat de subsidieaanvraag menens is, planten we voor iedere handtekening nóg een extra zeegrasplant – in potentie dus 10.000 zeegrasplanten meer. We zijn vandaag met het team in Den Haag om zoveel mogelijk mensen te informeren over het belang van zeegrasaanplant en de eerste handtekeningen te verzamelen,” aldus Kampman. Radio-dj Sander Hoogendoorn ondertekende vanmorgen als allereerste de petitie.
Waddengebied sleutel tot klimaatherstel
Wat niet veel Nederlanders weten is dat het Waddengebied sinds 2009 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het is Nederlands grootste en meest dynamische natuurgebied en daarmee een cruciale bondgenoot in het tegengaan van klimaatverandering. Mariene ecoloog Dr. Laura Govers: “Een dichtbegroeide zeebodem is belangrijke klimaatbuffer: het vergroot biodiversiteit en slaat bovendien in grote getalen CO2 op. Van de 150 km2 Waddenzeebodem die ooit met zeegras bedekt was – dat is zo’n 22.500 voetbalvelden – is bijna niets meer over. Dat is zorgelijk. Er wordt gelukkig al jaren hard gewerkt aan het herstel van de Waddenzeebodem en de actie van Lowlander geeft dit herstel hopelijk een stevige boost.” Lowlander wil met de subsidie de zeegrasvelden in het Waddengebied de komende jaren in hoger tempo aanvullen en uitbreiden.
Over Lowlander Botanical Beers
Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander. Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Daarom neemt Lowlander met zoveel mogelijk van hun biertjes verantwoordelijk voor hun acties, zijn ze trots lid van de ‘1% for the Planet’ beweging, en werken ze toe naar ‘becoming nature positive by 2030’. Lowlander levert botanisch gebrouwen bier aan meer dan 4000 restaurants, bars en winkels in bijna twintig landen. Meer info: www.lowlander-beer.com.
Over Lowlander Cool Earth Lager
Dit is wat de Lowlander Cool Earth Lager zo cool maakt:
Je doet iets goed, zonder dat het moeite kost. Wie wil dat nou niet?
Met slechts 4.0% ABV, een fijne bitter dankzij Amerikaanse hops en de subtiele smaak van citroengras is Lowlander Cool Earth Lager laagdrempelig, vol smaak en karakter;
Er is tevens een non-alcoholische variant van 0,3% ABV
Ongefilterd voor een extra zachte en volle smaak én glutenvrij.
Lowlander Cool Earth Lager is vanaf nu verkrijgbaar in de betere horeca, via de webshop van Lowlander en in Albert Heijn (Cool Earth Lager 4,0% – €1,99, Cool Earth Lager 0,3% – €1,79).
Website: Lowlander Beer