Gacha Gacha Koffie | een do-it-yourself coffeeshop van Maruyama Coffee

21-2-2020

Een do-it-yourself coffeeshop, ontworpen door Nendo Design Studio voor Maruyama Coffee in Japan. Hoewel de pop-up coffeeshop haar deuren alweer heeft gesloten, is het wel een voorbeeld van  innovatie, waarvoor niet veel medewerkers nodig waren. Nendo Design Studio creëerde het bijna volledig geautomatiseerde café genaamd Gacha Gacha Coffee. Het idee was geïnspireerd op Gachapon, een automaat voor capsulespeelgoed dat erg populair is in Japan. De pop-up store was van oktober tot november 2019 geopend op het observatiedek van Roppongi Hills en bevatte 12 automaten. Via deze machines konden consumenten een capsule gevuld met koffiebonen kopen voor ¥ 500 (USD 4,50). Daarna kon de consument de koffie naar de semi-geautomatiseerde stations brengen om zelf zijn kopje koffie te zetten. Het personeel wat er werkte hoefde alleen maar informatie te verstrekken en op te ruimen!

Het idee achter Gacha Gacha coffee was om de hele koffie-ervaring te creëren, zelf je bonen kiezen, de tijd nemen om het gebrouwen te zien worden, te praten over je ervaring met een barista en uiteindelijk genieten van je kopje koffie op het observatiedek. Maar zoals Trendwatching (we hebben Gacha Gacha Coffee in hun ‘Innovation of the day’ -trendletter gespot) aangeeft is het een goed voorbeeld van hoe je automatisering kunt gebruiken om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. En hiermee hebben wij in Nederland ook mee te maken, toch? Dus waar kan jij automatiseren?

Gacha Gacha Koffie | een do-it-yourself coffeeshop

De coffeeshops van Japan kampen met een tekort aan arbeidskrachten en Nendo wilde een nieuwe soort koffie-experience ontwerpen waarvoor geen medewerkers nodig zijn. Naast het tekort van de arbeidskrachten, word er van de medewerkers ook verwacht dat ze veel verstand hebben van koffie, de juiste vaardigheden bezitten, horecaervaring hebben en weten hoe de machines gereinigd moeten worden. Daar er in Japan te weinig mensen zijn met deze competenties, zullen er trainingen nodig zijn. Deze trainingen kosten teveel tijd en geld, waardoor er te weinig mensen zijn met ervaring. Wat leid tot een afname van de servicekwaliteit en uiteindelijk tot ontevredenheid van de klant. Hoewel het mogelijk was om een onbemande winkel te creëren die volledig gebruik maakte van technologie, werd het café ontworpen als een zelfbedieningsshop met analoge elementen.

Klanten die het café op het observatiedek van Roppongi Hills betraden, werden gelijk begroet door de Gacha-automaten. De klanten konden hier hun capsule kopen die de exacte hoeveelheid koffiebonen bevatte voor een kopje koffie. Niet alleen hebben de klanten een verscheidenheid aan keuzes in bonen, in sommige capsules zaten zelfs zeldzame ‘geheime’ bonen dus een onbekende smaak! Vervolgens plaatste je de bonen in de molen, waarna de gemalen bonen in de druppelaar vielen. Waarna jezelf de druppelaar op de extractor plaatste en de knop erboven moest indrukken, waarna je koffie werd gezet!

Bekijk deze video van The Japanese Times over hoe het precies werkt. (de tekst gaat door na de video)

De kracht van ‘Maruyama Coffee‘ is dat ze de koffiebonen zelf hebben geselecteerd en gebrand, de maalmachines en koffiemachines hebben ingesteld op hun eigen niveau zodat de klanten kunnen genieten van de authentieke smaak en het aroma van versgemalen en gebrouwen koffie. Door de bediening te vereenvoudigen en de klanten te vragen deel te nemen aan het bereiden van de koffie is de rol van de medewerkers verminderd. Deze tijd konden ze besteden om met de klanten te communiceren. Een andere belangrijk aspect is dat door de klanten te laten deelnemen, ze werden verlost van de stress die vaak wordt gevoeld tijdens het wachten op je koffie. Met andere woorden, het was niet de bedoeling om een volledig geautomatiseerd café te creëren, maar om een omgeving te creëren waar zowel klanten comfortabel en rustig van hun koffie konden genieten en personeel de tijd had om rustig uitleg te geven en op te ruimen.

Website: Maruyama Coffee

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.