Einde groei horeca in zicht?

15-4-2019

Naar aanleiding van berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail, werd Guido Verschoor uitgenodigd om een presentatie te verzorgen voor supermarkt- en winkelketens en vastgoed- en winkelcentra-eigenaren. Raken we niet een keer uitgegeten en gedronken?

Einde groei horeca in zicht?       

Met die vraag werd ik deze maand benaderd door het SSM Retailplatfom. Of ik een presentatie wilde verzorgen aan supermarkt- en winkelketens en vastgoed- en winkelcentra-eigenaren. Dit naar aanleiding van de berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail. Hoe lang kan dit nog doorgaan want raken we niet een keer uitgegeten en gedronken? Boeiende vraag, leuk geïnteresseerd publiek dus ja.. daar wilde ik mijn licht wel over laten schijnen.

Na enige duiding over de rol van de media bij beeldvorming (zie ook mijn vorige blog over de fastfooddeskundigen) kon ik laten zien wat de daadwerkelijke ontwikkeling van de horeca was. Het aantal bedrijven per 10.000 inwoners is sinds 2010 met nog geen 3% gestegen. Wel is duidelijk een verschuiving te zien. Minder drankverstrekkers, meer fastservice (forse daghoreca). Klein zijstraatje: wellicht een positieve ontwikkeling voor de volksgezondheid: meer koffie, thee, smoothies en nachtrust, minder bier en gebroken nachten.

Vorige week meldde ook het AD over (te) forse groei van horeca in de centra van grote steden, echter hier ontbrak ook de nuance en werd eenzijdig de aanbodzijde belicht. Dat ook het aantal inwoners is gestegen, het aantal cafés is gedaald en het totaal horeca-aanbod op gemeentelijk niveau (aanbod in de wijken meegenomen) een stuk minder fors steeg is in mijn optiek relevant. Kijken we naar de complete ontwikkelingscijfers van de top 5 van de genoemde steden* dan zien we inderdaad een stijging, echter slechts van 8% (zie grafiek grote steden).

Ook niet onbelangrijk; er wordt met geen woord gerept over het feit dat het aantal buitenlandse toeristen (+60% sinds 2012 tot 19 miljoen in 2018) fors is toegenomen en alle steden flinke groei in verblijfstoerisme laten zien. En deze mensen willen ook eten en drinken. En ja.. met name in de grote steden nam het aantal lunchrooms en coffeecorners fors toe. Veel keuze voor iedere doelgroep…

Overigens staat deze weerspiegeling los van mijn visie op de horeca ontwikkelingen. Ik ben zeker van mening dat horeca te vaak wordt gezien als oplossing voor leegstand en lang niet op iedere plek tot zijn recht komt. Dosering en profiel van een wijk/gebied dienen in mijn optiek centraal te staan bij de ontwikkelen van een aanbod op maat.

Wilt u hier met mij eens van gedachte over wisselen? Laten we koffie gaan drinken… in de horeca.

*Top 5 steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Breda

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.