Toekomstmuziek in de kroeg: onder sociale druk nuchter mee brallen met je aangeschoten vrienden?

7-3-2018

7 maart 2018 – Guido Verschoor blogt over een nieuwe klap voor de discotheeksector wanneer rookruimtes daadwerkelijk afgeschaft zullen worden in de toekomst.

Toekomstmuziek in de kroeg: onder sociale druk nuchter mee brallen met je aangeschoten vrienden?

Dat de discotheeksector in de hoek zit waar al ruim een decennium de klappen vallen is ondertussen bijna geen nieuws meer. Na het rookverbod in 2008, de opkomst van festivals, sociale media en zuipketens lijkt er een nieuw hoofdstuk te worden toegevoegd aan de regelgeving. Dit zorgt ervoor dat het starten van een discotheek met name lijkt weggelegd voor degenen die een verliesgevende exploitatie op de koop toe kunnen nemen. Voor degenen die ‘altijd al een club wilden hebben’, voor ‘erbij’, voor de ‘heb’, voor het eigen imago.

Over het horecanieuws dat de afgelopen week de media domineerde, de afschaffing van de rookruimte, is het laatste woord nog niet gesproken. Dat café- en discotheekland op z’n kop staat is echter een feit. Niet alleen kapitaalvernietiging vanwege gepleegde investeringen, maar ook toename van overlast op straat zie ik als potentieel nieuw probleem (lees hier de blog van mijn collega Niek Timmermans). Laten we het roken op straat anders ook meteen verbieden. Geef de overheid nog 15 jaar en ze verlossen ons van de alcoholconsumptie in de horeca. De geheelonthouders onder ons zouden namelijk nog wel eens sociale druk kunnen voelen om zich  te voegen bij hun vrienden die aangeschoten lopen te brallen in de bar. Daarna kan men zich gaan buigen over de vraag of wij nog zelfstandig mogen ademen…

Daarbij was onlangs in het nieuws dat in Amsterdam VIP tafels verboden worden in clubs (Club Abe), dat de gemeente mogelijk wil dat er niet meer met cash betaald kan worden en dat gasten met camera’s in de gaten worden gehouden. Nu snap ik ook wel dat de VIP tafels van een luxe club meer in trek zijn bij mensen die indruk willen maken en met geld willen smijten dan bijvoorbeeld in een lunchroom of coffeecorner. Maar ook hier geldt; verbiedt iets en men zoekt wel een andere plek.

Indien de nieuwe regels worden doorgevoerd zal dat zeker in komende jaren een flinke aderlating zijn voor discotheken. De nu nog jongere generaties weten straks niet beter. Ik zie dat op mijn eigen kantoor waar millennials met hun oren klapperen als je vertelt dat er ‘vroeger’ bijna op ieder bureau wel een asbak stond. Op korte termijn denk ik echter dat het slagveld bloediger wordt dan dat we in jaren gezien hebben. Indien we kijken naar de ontwikkeling van de afgelopen 10 jaar, dan is te zien dat bijna 150 discotheken de deuren hebben gesloten, nagenoeg een halvering van het aanbod. Dat niet alleen de discotheken buiten de grote steden het moeilijk hebben is te zien aan de ontwikkeling in de G-4, waar het aanbod eveneens gehalveerd is. De club verdwijnt dus langzaam uit het straatbeeld, om plaats te maken voor alternatieve concepten die inzetten op waarde creatie door toevoeging van allerlei belevingselementen. Voorbeelden als PIP en Bleyenberg in Den Haag of The Butcher in Amsterdam laten al zien dat uitgaan echt niet tot het verleden behoort, maar gewoon een nieuw jasje heeft aangetrokken. En dat is nog even wennen…

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Website: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.