Keuzestress?
20 december 2017 – Michiel Dröge blogt over keuzestress, waarom zo’n enorme keuze aanbieden in je menu?
Van de week ben ik in goed gezelschap uit eten geweest in een gezellig restaurant. De eerste drankjes smaakten goed en de sfeer was prima. En toen kregen we de menukaart. Deze menukaart gaf ons een keuze uit zóveel lekkere gerechten, dat ik zeker van gekheid niet wist wat ik moest kiezen! Kwestie van ‘heeft u een keus kunnen maken meneer?’ Nou nee, geef mij nog vijf minuutjes a.u.b…
Ieder heeft zijn persoonlijke voorkeur, maar ik hou van een overzichtelijk menu. Ik wil duidelijk kunnen zien waar ik de voorgerechten, hoofdgerechten en de wijn, frisdrank en de speciaalbiertjes kan vinden. Het liefst kies ik ook niet uit 30 verschillende soorten pizza of vlees. Daarnaast die uitgebreide uitleg overal bij, dat is voor mij niet nodig. Ik kom om gezellig met vrienden een hapje te eten en niet om een boek te lezen.
Kijk bij een restaurant met een Michelinster kan ik me daar nog iets bij voorstellen maar kom op, een burger, biefstuk of pizza hoeft je geen fancy beschrijving mee te geven. Laat dan liever de kwaliteit van je gerecht spreken. Een overzichtelijk menu heeft trouwens niet alleen voordelen voor de gast, maar ook voor de keuken en bediening.
Hou het simpel
Voor de keukenbrigade wordt het een stuk overzichtelijker met een beperkt aantal producten. Meestal leidt dit ook tot minder afval, wat je dan weer kunt gebruiken in je marketing uitingen. De bediening hoeft de ingrediënten en allergenen van de 40 verschillende typen pannenkoeken of vleesgerechten niet meer te weten, waardoor zij ook hun gast beter kunnen adviseren. ‘Dat moet ik even navragen’ werkt ook niet altijd positief!
Er zijn veel (psychologische) studies gedaan naar de juiste locatie van een gerecht op de menukaart. Zo schijnt rechtsboven op een pagina de plek te zijn die het meest in het oog springt, dè plek dus voor upselling. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om op je menu alleen het basisproduct te zetten met één hoofdingrediënt. Bijvoorbeeld een kaaspannenkoek, de gast kan dan zelf toppings toevoegen en jij kunt per ingrediënt een bedrag vragen. Zoals de bekende namen dit doen: Domino’s pizza, McDonald’s met de menu’s maar ook Wok-to-Go met extra pepers voor de noedels. Als de extra toppings of toevoegingen ook nog eens slim geprijsd zijn en gepresenteerd worden, leidt dit ook weer tot extra omzet.
Het menu dient ter informatie
We moeten niet vergeten dat het menu een middel is om de gast een goede keuze te laten maken. Het is niet altijd nodig om te omschrijven waar het gerecht vandaan komt, op wat voor ‘bedje’ deze ligt en hoe het precies bereid is. Als je hetzelfde kunt vertellen in drie woorden, waarom zou je dat dan niet doen? Als het de gast echt interesseert, vraagt hij of zij daar wel naar. Daarnaast is het bedrijfseconomisch ook handig als je gasten snel een keuze maken, toch?
Contact
Michiel Dröge, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Michiel is te bereiken via e-mail op michieldroge@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.