Anti-verspillingsacties als succesvolle opvolger van Groupon?
Guido Verschoor blogt over de voordelen van kortingsstickers in de horeca.
Recent in het nieuws: Starbucks in actie tegen voedselverspilling door aan het einde van de dag kortingsstickers op de versproducten te plakken. Deze zouden anders worden weggegooid wegens het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
In navolging van de bekende 35% kortingsstickers die we in de supermarkt al enige tijd kennen en zelfs supermarkten die producten weggeven, begeeft de horeca zich nu dus ook op dit pad. Vier vliegen in één klap: We gooien minder weg, de gast is happy (want betaalt minder), het bedrijf scoort positieve publiciteit en ziet bovendien dat het tot hogere verkoopcijfers leidt.
In mijn optiek een betere versie van de kortingsplatforms als Groupon, waar het enkel draait om keiharde korting, waar ondernemers nauwelijks iets aan over houden en snel het stempel krijgen ‘het zal wel niet goed gaan met de zaak als ze op die manier gasten moeten trekken’. Een averechts effect…
Ingestoken vanuit duurzaamheid en het tegenwoordig te pas en onpas besproken belang van een circulaire voedselketen is dit een verbetering ten opzichte van de ‘oeroude’ lineair voedselketen van produceren en consumeren tot aan afval.
Dat juist een keten als Starbucks er nu mee komt, is niet verrassend. Schaalvoordeel speelt een rol. Mijn verwachting is dan ook dat in de nabije toekomst eerst (franchise)ketens de stap gaan zetten, maar dat er ook al individuele ondernemers mee bezig zijn bewijst Resq App (spreek uit ‘reskjoe’), waar de maaltijden die niet verkocht zijn door gasten tegen een gereduceerd tarief kunnen worden opgehaald. In Nederland met name gebruikt door restaurants in Amsterdam, maar in Duitsland al in veel steden actief.