Capucino, cappuchino of capuccino?
12 april 2017 – In alle soorten en maten zie je ze terug: de menukaarten. Van kaarten zo groot dat ze de volledige tafel in bezit nemen tot kaartjes van A5 formaat tot aan volledige digitale iPads. Sommigen zijn gestructureerd en duidelijk, bij anderen is er geen touw aan vast te knopen. Hele schone kaarten maar ook weer hele smerige. Het aanbod is enorm, zo ook de verschillen. Waarom is de menukaart voor veel horecazaken toch zo’n probleem?
Neem de hygiëne van sommigen: vingerafdrukken, vlekken, versleten randen, noem maar op. Sommige menukaarten worden niet echt gezien als het visitekaartje van het bedrijf. De gast zit relatief lang met de kaart in de hand en bekijkt deze grondig. Een goed verzorgde, professionele kaart zegt veel over (de rest van) jouw restaurant. Elke dag een kleine controle en een doekje eroverheen doet wonderen!
Ook de spelling laat soms te wensen over. Sommige menukaarten lijken wel een verzamelplek voor verkeerd gespelde woorden. Als bekendste voorbeeld het woord cappuccino. Wereldwijd hebben ondernemers moeite met de correcte spelling van het heerlijke kopje espresso met warme melk, misschien is het wel het meest verkeerd gespelde drankje op een menukaart. Google biedt een oplossing of gebruik een woordenboek. Spellingfouten zijn slordig, laat dus je menukaart altijd controleren voordat je ermee naar de printer gaat.
Ook wat betreft het ontwerp is er vaak genoeg te verbeteren. Steeds vaker zien we ook menukaarten die met behulp van leveranciers gemaakt worden. Goedkoop? Ja. In lijn van het bedrijf? Vaak niet, zonde. De menukaart is een verlengstuk van jouw bedrijf, gebruik het dan ook om jouw verhaal te vertellen.
Kortom, de menukaart is belangrijk maar dit wordt dus door sommige horecaondernemers niet zo ervaren. Dit terwijl een verbetering helemaal niet veel hoeft te kosten, niet in geld en ook niet in energie of tijd. Vorig jaar schreven we een artikel over waar je op moet letten tijdens het maken van een menukaart, op horecatrends. Lees deze nog eens goed door en mocht je ergens een spellingsfout tegenkomen, laat het ons dan alsjeblieft weten!
Contact
David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.