Smaak wordt ook beïnvloed door muziek
Vorm, kleur eigenlijk alle zintuigen beïnvloeden je smaak. Nu is er weer een onderzoek naar buitengekomen, gedaan door Oxford-professor Charles Spence over hoe smaak ook wordt beïnvloed door muziek. Bekijk de hier bovenstaande video, die alhoewel het iets wat lang duurt, wel interessant is. En het is leuk om eens met je achtergrondmuziek te gaan experimenteren! Rockmuziek om je hartige gerechten beter tot hun recht te laten komen en ballades bij de zoete gerechten….
Smaak wordt ook beïnvloed door de vorm, hoe het voelt, klinkt of ruikt….
Dat vorm de smaak beïnvloed hebben we al vaker over gelezen. We herinneren ons de vierkante watermeloen. In alle artikelen die we tegenkwamen werd beschreven dat de meloenen op zo’n onnatuurlijke manier groeien en geoogst worden op een moment dat de meloen nog niet echt rijp is. Gevolg: niet lekker.
Ook het onderzoek van Oxford-professor Charles Spence bewijst dat je eten proeft met meer dan alleen de smaakpapillen in je mond. Andere zintuigen spelen ook een rol. Het zijn dan ook niet alleen de ingrediënten van een maaltijd die bepalen hoe iets smaakt, maar ook hoe het eten eruit ziet, voelt, klinkt en ruikt.
Minder zoet door harde muziek
In de video van The Guardian zie je Tamal Ray, een anesthesist die tevens bakker is, die de keuken ingaat om de rol van de hersenen in onze smaakbepaling te bekijken. Dit doet hij met Charles Spence, professor in experimentele psychologie in Oxford.
Zij laten zien dat niet alleen de structuur of de presentatie van de maaltijd blijken invloed te hebben op hoe we iets vinden smaken. Ook de achtergrondmuziek in restaurants speelt een rol. Luide achtergrondmuziek is niet bevorderlijk voor zoete smaken terwijl de vijfde basissmaak umami, hartigheid, er juist door versterkt wordt. In de video meer voorbeelden.
Kleuren in de horeca
Onlangs plaatsten we ook al een artikel over hoe je slim kunt werken met kleuren in de horeca. Hierin wordt onderzocht welke kleuren het goed doen in de horeca om zo horecaondernemers te enthousiasmeren om slim met kleuren te merken.
Bron: NRC