Foodfestivals: voorkom rijen of zorg dat je gasten met plezier in de rij staan….
Gastblog van Leonie van Spronsen, woonachtig en werkzaam in Parijs, hoorde haar collega’s klagen over de rijen tijdens de ‘Taste of Paris’ afgelopen week. Aangezien ook hier het festival seizoen afgelopen weekend met de ‘Taste of Holland’ weer langzaam wordt opgestart, blogt Leonie over de ergernis van rijen! We kunnen ze nu nog proberen te voorkomen.
Over de hele wereld duiken ze de laatste jaren op, de zogenaamde ‘foodie-festivals’, binnen of buiten, gastronomisch of juist met variaties op onze favoriete snacks. Wat mij betreft een uitstekende ontwikkeling want dat is voor de gemiddelde gourmand toch een stuk vermakelijker dan een dance festival. Maar wat een ellende, al die rijen, op bijna elke variatie van de zogenaamde ‘foodie-festivals’!
Elk klein culinaire hapje wordt vooraf gegaan door een behoorlijke wachttijd. Bij ‘Taste of Paris’ was de wachttijd in de rij bij bijna alle stands zelfs 30 tot 45 minuten! Maar ook vorige zomer in Amsterdam bij ‘Rollende Keukens’ zeiden wij tegen elkaar dat het festival zijn beste tijd had gehad, veel te druk tegenwoordig en de ‘lol was eraf door de drukte’. Uiteraard is die drukte een goed teken voor de organisatoren want er is dus blijkbaar veel vraag maar het is duidelijk dat dit een heel snel negatief effect heeft op het succes van je evenement en de toekomst van je evenement.
Waarom krijgen we het niet beter georganiseerd? Dat er rijen bij de bar op een amateur festival staan is vervelend maar wel te verwachten, de organisatoren zijn vaak niet gespecialiseerd in F&B en de logistiek hiervan. Daarnaast staat ‘gastvrijheid’ hier vaak niet op nummer 1. Maar op deze ‘foodie-festivals’ staan toch alleen gastvrijheidsondernemers? Hoe is het dan mogelijk dat er toch zo’n ontzettend ongastvrije situatie kan ontstaan? Dit is de kern business van de meeste aanwezigen!
Voor de toekomst van het ‘foodie-festival’ lijkt het mij behoorlijk belangrijk dat dit vraagstuk wordt opgelost anders vraag ik mij af of deze festivals echt zo druk bezocht blijven worden… je kunt of de rijen oplossen of accepteren dat er rijen staan en hier entertainment van maken!
Wat dat laatste betreft zouden festival ondernemers zich kunnen laten inspireren door bakker Dominique Ansel. Met twee rijen per dag voor zijn bakkerij (‘s ochtends vroeg voor de cronuts en om 16h00 voor de milk-cookieshots) is deze man de ultieme ervaringsexpert. Afhankelijk van het weer, de datum en de periode in het jaar entertaint hij zijn rij. Zo heeft hij afgelopen weekend zelf rozen aan zijn ‘rij’ voor de bakkerij in New York uitgedeeld, voor valentijnsdag. Maar ook op andere dagen wordt er gezorgd voor de rij, ze serveren bijvoorbeeld warme madeleines, warme chocolademelk, apple cider of limonade als het warm weer is. Bij de opening van zijn bakkerij in Japan ging hij nog verder door via de sociale media met de rijen in New York en in Tokyo te spelen. Daarnaast waren er breakdancers om de rij te entertainen en toen het echt zonnig werd, werden de gasten in de rij bevochtigd met water sprays. Bekijk het verslag op horecatrends maar eens over de opening in Tokyo.
Een oproep dus om je rij al als je gast te beschouwen en te zorgen dat de trouwe ‘foodie-festival’ bezoeker blijft komen. Liever zonder rijen maar als er dan een rij is – dan graag zorgen dat je gasten met plezier in de rij staan!