Milieuvriendelijke eetgelegenheden
Julia Soldic, onze gastblogster over de Scandinavische keuken, over haar passie; the sustainable food movement.
95% van de wereldwijde biologische producten worden geconsumeerd in Europa en Noord-Amerika. Dit maakt ons de meest bewuste eters ter wereld. In tien jaar tijd is de omzet van de biologische voedselconsumptie wereldwijd verdrievoudigd volgens een rapport uitgevoerd door de International Federation of Organic Agriculture Movements. Zwitserland is het meest ecologisch- en organisch-bewuste land in Europa, op de voet gevolgd door het gastro-land van Scandinavië: Denemarken. Zweden en Duitsland zijn de runners up, Nederland, België en Noorwegen staan samen op een gedeelde zevende plaats. Het consumeren van eco-vriendelijke producten wordt in de bovengenoemde landen nog gezien als een luxe eetgewoonte, en deze producten zijn nog niet beschikbaar voor de prijsgevoelige middenklasse. Wat kunnen we doen om dit te veranderen?
Low budget eco-vriendelijke productlijn
In april heeft de Executive Vicepresident van de gerenommeerde Amerikaanse multinational Walmart onthuld dat zij een nieuwe low-budget productlijn met eco-vriendelijk voedsel zullen lanceren: “We weten dat onze klanten zijn geïnteresseerd in de aankoop van biologische producten en dat zij traditioneel meer moeten betalen voor die producten…. We veranderen dat.”
In Scandinavië, hebben grotere retail bedrijven geïnvesteerd in levenslange leveringsovereenkomsten met ecologische boeren waardoor zij aan de Deense supermarkten duurzaam voedsel kunnen leveren – ook voor een kleiner budget. Een moedige en vooruitstrevende stap vooruit!
Het meest duurzame restaurant van 2014
Het gaan serveren van ecologisch / organisch voedsel is meestal het resultaat van een veranderende vraag. Mensen willen eco-friendly eetgelegenheden, dit geldt zowel voor de ingrediënten op het menu, als in de houding van de restaurateur ten opzichte van een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. In 2014 bekroonde de Sustainable Restaurant Association het Baskische restaurant ‘Azurmendi’ tot het meest duurzame restaurant van het jaar, dit in samenwerking met de ’World’s 50 Best Restaurants’. Waarom? Omdat het hun lukt om naast de zorg over onze planeet uit te dragen, ook hun drie Michelin-sterren te behouden. Chef Eneko Atxa is een voorbeeld voor andere restauranteigenaren op het gebied van duurzaam ondernemen. Hij heeft zonnepanelen geïnstalleerd, stopt een enorme inspanning in recycling, geeft aandacht aan ‘vrije uitloop’ items op het menu, serveert duurzame vis en een grote verscheidenheid aan zelf geteelde biologische groenten. Chef Eneko Atxa; “We hebben respect voor onze grootste leverancier: DE AARDE, ONZE AARDE”. Men kan zeggen dat chefs als Chef Eneko Atxa, binnen de duurzame restaurantindustrie de Moeder Teresa’s van de katholieke kerk zijn.
Wat betekent deze trend voor de horeca?
Ecologisch voedsel wordt nog steeds gezien als duur, ‘gastronomisch’ en voedsel voor idealisten. Veranderingen in het gedrag van consumenten zullen we pas gaan zien als we dit idee over ecologische voeding veranderen en het bereikbaar maken voor de massa. In de op een na grootste stad van Zweden, Göteborg, hebben de foodies van de stad het runnen van milieuvriendelijke eetgelegenheden naar een ander niveau getild. Ze hebben duurzame voedsel panels geïntroduceerd die lezingen geven over hoe je succesvol een duurzame en biologische voedsel start-up moet runnen. “Duurzaamheid is niet alleen een morele kwestie voor restauranthouders – het is hard op weg de belangrijkste trend onder consumenten te worden”, zegt restauranthouder, auteur en initiatiefnemer, Jens Dolk.
Verandering is moeilijk, maar door een early adopter te zijn en de opkomst van de ecologische landbouw te ondersteunen, zullen ook u en ik geleidelijk veranderen in ‘de idealist’ van nu.
Julia Soldic Linkedin
Bron: Sarah Hambro. (2014). Økoindustri. Dagens Næringsliv.
Website: Julia Soldic - Linkedin