8-14 maart vindt de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats
Van 8-14 maart vindt de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Sinds de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in maart 2018 is deze duurzaamheidscampagne een jaarlijks terugkerend initiatief. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees worden deelnemers geïnspireerd om een week lang vegetarisch te eten, om zo te ervaren hoe lekker en gemakkelijk dit kan zijn. Vanaf vandaag kunnen mensen zich op weekzondervlees.nl aanmelden om mee te doen. Deelnemers worden op de hoogte gehouden door middel van tips en inspiratie en krijgen toegang tot het Nationale Week Zonder Vlees magazine dat begin maart verschijnt.
Leuk idee om als restaurant in deze week je gasten in je restaurant of thuis te verleiden tot het kiezen van een bijzonder vegetarisch menu!
Leestijd: 2minuten
Nationale Week Zonder Vlees heeft groeiende impact
Ondanks dat de Nationale Week Zonder Vlees pas sinds 2018 bestaat, is het een begrip in Nederland. Uit cijfers van onderzoeksbureau Blauw blijkt dat 46% van de Nederlanders de Week Zonder Vlees vorig jaar heeft gezien, waar dat in 2019 nog 43% was. Ook stijgt het aantal deelnemers. Vorig jaar heeft 14% van de Nederlanders meegedaan aan de Week Zonder Vlees, gelijk aan maar liefst 2,4 miljoen mensen. In 2019 was dit 11%. Deelnemers aan de Week Zonder Vlees eten gemiddeld 4,7 dagen geen vlees (bron: “De 3e Nationale Week Zonder Vlees – higlightrapport”, Blauw (2020). Deze cijfers worden ondersteund door de supermarktverkoop tijdens de Week Zonder Vlees. In 2020 zijn maar liefst 200,4% meer vleesvervangers verkocht ten opzichte van een gemiddelde week, (Bron: “webinar vega(n) – actualiteiten en relevantie voor onderzoek”, IRi (2020). Dat maakt het de meest impactvolle duurzaamheidscampagne voor supermarkten.
Flexitarisch steeds vaker de norm
De Nationale Week Zonder Vlees sluit aan bij het groeiende bewustzijn dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is, een flexitarisch eetpatroon dus. De grote milieu-impact van vlees eten speelt hierin een belangrijke rol. De besparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als nieuwe norm. Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees: “Het doet mij goed om te zien dat steeds meer mensen meedoen aan de Week Zonder Vlees en zo merken hoe lekker en gemakkelijk het is om vaker vegetarisch te eten. Als we het samen voor elkaar krijgen om hiervan de nieuwe norm te maken, dan leveren we een essentiële bijdrage aan onze klimaatdoelstellingen. Vegetarisch eten is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat.”
Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen 101 liter water, 79 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Deze besparingen zijn door middel van een ‘cradle to end of life’ levenscyclusanalyse doorgerekend door Blonk Consultants, rekening houdend met de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Het volledige rapport is hier te vinden.
Een breed gedragen, maatschappelijke campagne
De Nationale Week Zonder Vlees is een niet-commercieel initiatief. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door bijna 60 partners uit de voedingsindustrie. Tevens wordt de campagne ondersteund door Marcel Beukeboom, Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zet zich als ambassadeur in om deze duurzame campagne een nationaal succes te maken. Boerdam: “We hebben als stichting ook in 2021 weer gekozen voor een collectief partnermodel, waarin iedere partner op eigen wijze invulling geeft aan de campagne. Samen maken we deze week tot een nationaal succes.” De partners van de derde editie worden op 19 januari officieel bekend gemaakt.
Over de Nationale Week Zonder Vlees
De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees vond plaats in maart 2018 en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend initiatief. Van 8-14 maart 2021 vindt de vierde editie plaats. De jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër en de Vegabijbel. Inmiddels rolt Isabel de campagne uit als non-profit initiatief van haar bedrijf Green Food Lab. Nationale Week Zonder Vlees is een stichting en kent een officiële ANBI-status. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Kijk voor meer informatie over de campagne en de stichting op hun website.
Website: Nationale Week Zonder Vlees