Forsea Foods laat de smaak van gekweekte zoetwaterpaling testen in Israël

10-6-2024

  • Forsea Foods Cell Cultivated Eel - credit Liran MaimonForsea Foods Cell Cultivated Eel - credit Liran Maimon
  • Forsea tasting event in Restaurant 'a' - credits Liran Maimon for Forsea Foods

Forsea Foods Ltd., een start-up op het gebied van gekweekte vis, heeft zijn gekweekte zoetwaterpaling unagi een smaaktest laten ondergaan. De start-up Forsea Foods organiseerde een officiële proeverij van hun gekweekte zoetwaterpaling in het chique restaurant ‘a’ in Tel-Aviv en ontving een intieme groep van 40 gasten. Onder de exclusieve groep bevonden zich investeerders, journalisten en belangrijke opinieleiders uit de voedingsindustrie, evenals vertegenwoordigers van de Japanse ambassade en verschillende Japanse voedingsbedrijven die in Israël gevestigd zijn.

We zijn ook gek op paling en het feit dat we het beter niet kunnen eten omdat deze vis een bedreigd diersoort is, is zo jammer. Geweldig dat er dus gekweekte zoetwaterpaling op de markt komt! Forsea verwacht dat haar debuutproduct klaar zal zijn voor commerciële uitrol in 2026 en is momenteel bezig met het maken van connecties met strategische partners in Japan. Meer details in dit artikel en in het artikel dat we schreven in januari 2024, over een proeverij in Japan van dezelfde paling. 

Leestijd: 2 minuten

Over de gekweekte zoetwaterpaling van Forsea Foods

Op het menu stonden drie culinaire viscreaties, waaronder Forsea Foods’ met cellen gekweekte versie van unagi kabayaki-gegrilde verse zoetwaterpaling op een bedje van aromatische rijst.

Op een missie om wilde palingpopulaties en andere bedreigde diersoorten te redden, pionierde Forsea Foods met een nieuwe aanpak voor het kweken van visweefsel buiten hun oorspronkelijke waterhabitat door organoïde technologie toe te passen. Forsea’s gepatenteerde methode bestaat uit het creëren van de ideale omgeving voor viscellen om zich spontaan te vormen tot driedimensionale weefselstructuren met hun natuurlijke samenstelling van vet, spieren en bindweefsel. Deze methode is ontworpen om het natuurlijke groeiproces van deze weefsels in een levende vis na te bootsen, waardoor op cellen gebaseerde technologie nauwer aansluit bij de natuur.

De extra voordelen van deze methode van het kweken van cellen is dat de beginfase wordt overgeslagen en de afhankelijkheid van dure groeifactoren drastisch wordt verminderd. Dit maakt het proces zeer schaalbaar, waardoor de commerciële levensvatbaarheid toeneemt en de prijs gelijk wordt aan die van traditioneel palingvlees uit de aquacultuur. Wilde paling heeft te kampen met ernstige tekorten als gevolg van overbevissing, terwijl het kweken van paling in aquacultuur en in gevangenschap moeilijk blijft.

Dit tekort doet zich voor terwijl de vraag naar deze van oorsprong Japanse delicatesse sterk toeneemt, niet alleen onder de Japanse bevolking maar ook in Azië, de Verenigde Staten en Europa. Dit heeft geleid tot een stijging van de groothandelsprijs van zoetwaterpaling tot wel 60 US dollar per kilo.

“Forsea Foods’ unieke organoïde technologie heeft het potentieel om veel van de knelpunten in de kweekvis industrie op te lossen, met name rond het op het bord van de consument brengen van deze vis,” aldus Roee Nir, CEO en medeoprichter van Forsea Foods. “Sinds het begin van het jaar hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van onze cellijnen. We hebben ook hard gewerkt aan het verbeteren van onze recepten. Dit evenement was een geweldige kans voor ons om onze prestaties te presenteren aan partners en belanghebbenden in de sector.”

Gekweekte zoetwaterpaling | Vrij van vervuilende stoffen, chemicaliën en microplastics

Tijdens het besloten diner genoten de gasten van het proeven van de gekweekte zoetwaterpaling unagi filets. De creatie van Forsea Foods lijkt qua smaak en de zachte, malse textuur op de traditionele unagi paling. Het is vrij van vervuilende stoffen (zoals kwik), industriële chemicaliën en microplastics. Het gekweekte product is ook duurzaam en helpt het aquatisch milieu en zijn bewoners te beschermen.

De beroemde Israëlische chef-kok Yuval Ben Neriah, gespecialiseerd in de Aziatische keuken en eigenaar van het op de vijf elementen geïnspireerde restaurant Taizo in Tel Aviv, speelde een cruciale rol bij de afstemming van het eindproduct om de authentieke smaak en sensorische kenmerken van de Japanse specialiteit vast te leggen.

“Als chef-kok die vele jaren heeft doorgebracht met het verwennen van fijnproevers met de Aziatische keuken, is dit project met Forsea Foods bijzonder opwindend omdat het mijn eerste stap is in de toekomst van voedsel en de wereld van gekweekte vis en de daaruit resonerende duurzaamheidsboodschap”, aldus Ben Neriah, ook chef-kok van restaurant a.

“De feedback van de gasten was inderdaad verheffend. Sommigen merkten op dat ze niet zouden hebben kunnen raden dat het kweekvis hebben geproefd, als ze niet waren geïnformeerd.”

Website: Forsea Foods

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.